INJECTII INTRA-ARTICULARE CU PLASMA CONDITIONATA SI ACID HIALURONIC

Sfaturi medicale privind tratamentul cu acid hialuronic (seringi preumplute):

Daca ati citit aceasta mica informatie, probabil ca ati avut deja experiente dureroase cu osteoartrita. Cu siguranta ati fost afectat de durere saptamani, luni sau cativa ani. Cercetarea medicala si stiintifica se straduieste in permanenta sa gaseasca noi modalitati si terapii pentru a ajuta pacientii. Accentul este pus pe reducerea durerii.

In trecut se incerca combaterea durerilor articulare produse de artroza cu ajutorul medicamentelor administrate oral sau parenteral. Acum, asociatia mondiala a ortopezilor recomanda administrarea medicamentelor antiinflamatorii numai pe durata scurta.
Metoda noua din ultimii ani consta in administrarea intraarticulara a unor produse biologice cu efect antiimflamator si regenerativ pentru tesutul cartilaginos.

In special pentru tratamentul artrozei a fost dezvoltata „terapia hibrida” cu Cellular Matrix. CellularMatrix permite intr-un mod foarte simplu combinarea PRP cu acidul hialuronic.

PRP = plasma bogata in produse umane biologice
Acid hialuronic = componenta principala a matrixului extracelular cu celule si enzime cartilaginoase

Administrate combinat (PRP + acid hialuronic) actioneaza sinergic. Acidul hialuronic formeaza un schelet biologic in care PRP-ul se fixeaza si formeaza o pelicula. Prin hormonii si enzimele de crestere continute de celulele proprii (autologe) se regenereaza tesutul cartilaginos din articulatii. Plasma umana contine hormoni, electroliti, proteine si factorii de crestere IGF si HGF.

Procedura se efectueaza in trei etape:

  • Recoltatrea de sange intr-o eprubeta sterila in care se gaseste deja acidul hialuronic
  • Centrifugarea sangelui pentru a „castiga” si separa plasma
  • Injectarea (cu anestezie locala) a combinatiei PRP + acid hialuronic in articulatie

Durata tratamentului este de aproximativ 10 minute.
Eficienta rezultata este de lunga durata (peste 85% conform studiilor actuale).

1.) Ce este osteoartrita?
Osteoartrita este o boala degenerativa a articulatiilor. Aceasta inseamna ca functia articulatiilor este limitata si ca se deterioreaza in timp. Dar este, de asemenea, cazul in care alte persoane pot merge in continuare bine, in timp ce este posibil sa aveti probleme dupa o scurta plimbare sau cand va ridicati dimineata. Rigiditatea matinala este unul dintre simptomele (semnele) tipice ale osteoartritei. In timp ce aceasta afectiune descrie uzura reala a articulatiilor, trebuie diferentiata de artrita, care poate fi descrisa in principal printr-o inflamatie predominanta (umflaturi, roseata, durere etc.). Artrozele afecteaza toate articulatiile, dar in principal genunchii (gonartroza). Si alte articulatii pot fi, de asemenea, afectate. Cauzele exacte nu au fost pe deplin clarificate in ciuda cercetarilor intensive. Adesea lipseste „lichidul sinovial”, care este discutat alaturi de alti factori, cum ar fi postura slaba, incarcarea incorecta, nutritia slaba a cartilajului si obezitatea. Lipsa exercitiilor fizice sau stresul excesiv pot juca un rol.

2.) Cum arata de fapt o articulatie?
O articulatie se caracterizeaza prin faptul ca cel putin doua oase trebuie sa fie conectate flexibil, dar totusi ferm pentru a permite miscarea. Ligamentele fixeaza oasele impreuna in pozitia adecvata. Muschii si tendoanele permit fortelor sa se dezvolte pentru miscare (alergare), mentinere, mers. Ungerea si, astfel, cel mai lin contact posibil, este asigurata de lichidul sinovial. Lichidul sinovial este situat in spatiul articular si este tinut intr-o capsula inchisa, membrana sinoviala (sinovie). Pe langa componentele de hranire pentru cartilaj, exista si acid hialuronic ca „lubrifiant” si element tampon pentru cartilaj.

3.) Ce este acidul hialuronic?
Acidul hialuronic este o substanta endogena care poate fi gasita in aproape toate vietuitoarele din aceeasi structura. Apare in diferite locuri ale corpului uman, inclusiv in umorul vitros al ochiului si al articulatiilor. Aceasta substanta este, de asemenea, cunoscuta sub numele de glicozaminoglican si consta in combinatia inteligenta de proteine ​​si compusi moleculari asemanatori zaharului. Acest lucru creeaza molecule foarte mari care sunt construite spatial ca o minge. Aceasta structura le face elastice atunci cand sunt supuse presiunii si impactului. Acestea amortizeaza si permit astfel miscarea la uzura redusa.

4.) Cum se utilizeaza acidul hialuronic?
Medicul injecteaza acidul hialuronic direct in spatiul articular cu ajutorul unei seringi, respectand masurile de precautie necesare. Acest lucru confera articulatiei lubrifierea si elasticitatea necesare cartilajului. Pentru a mentine un efect de durata, aceasta aplicare trebuie efectuata la intervale regulate cu cel putin trei (de preferinta cinci) injectii. Se recomanda ulterior o examinare sau control ulterior. De regula, dupa cum au aratat studiile clinice, in functie de gravitatea bolilor anterioare, se poate presupune o reducere a durerii si o mobilitate mai buna in articulatia tratata.

5.) Ce altceva poate face un pacient?
Medicul dumneavoastra v-a explicat, fara indoiala, ca initial se poate obtine doar o imbunatatire a mobilitatii sau reducerea durerii cu un tratament cu acid hialuronic. Dar tocmai aceste puncte te afecteaza cel mai mult in viata de zi cu zi. Discutati cu medicul dumneavoastra si intrebati ce mai puteti face singuri sau cu sprijinul acestuia. Iata cateva sfaturi generale:
– Discutati probleme nutritionale (vitamine, obezitate)
– Analgezice (comprimate, injectii)
– Terapie termica (iarna!)
– Gimnastica orientata pentru articulatia afectata

6.) Ce se poate spune pe scurt?
O serie de tratamente cu preparate de acid hialuronic este destinata in primul rand mobilitatii articulatiilor si reducerii durerii. Acest lucru se intampla printr-o lubrifiere imbunatatita a articulatiilor si o nutritie imbunatatita a cartilajului articulatiilor afectate, care incetineste progresia osteoartritei. Inflamatia este suprimata si cartilajul se poate recupera. Acest lucru duce la faze mai lungi de ameliorare a durerii.

Alte servicii: