GENUNCHI
Articulatia genunchiului este formata de capatul distal al osului coapsei, precum si de capul tibiei si rotula. De asemenea, include doua meniscuri (discuri cartilaginoase in forma de semiluna) si un aparat complex de ligamente. Toate partile formeaza o unitate functionala a acestei articulatii complexe.
Afectarea articulatiilor genunchiului cauzata de accidentari si de uzura este o preocupare zilnica pentru aproape fiecare medic practicant. Pe langa cresterea leziunilor la genunchi legate de sport, a existat si un numar crescut de prezentari ale pacientilor din cauza simptomelor legate de osteoartrita. Diagnosticul si terapia au facut progrese semnificative in ultimii ani. Metodele moderne de examinare si tratament au facut posibila tratarea unei proportii deloc neglijabile a leziunilor articulatiilor genunchiului pe o baza ambulatorie. Ca si in cazul tuturor celorlalte articulatii, acelasi lucru este valabil si aici: cu cat ingrijirea este mai rapida, cu atat prognosticul este favorabil.
Medicul cu experienta reuseste sa identifice deteriorarea articulatiei genunchiului cu mare certitudine in timpul primului examen clinic. In cazul bolilor articulatiei genunchiului cauzate de accidente, exista leziuni la menisc, leziuni ale ligamentelor incrucisate si / sau colaterale, leziuni ale capsulei articulare, leziuni ale structurii osului / cartilajului, leziuni ale rotulei sau combinatii ale leziunilor mentionate anterior.
Fiecare perturbare a procesului si interactiunii coordonate exact ale structurilor individuale ale articulatiilor genunchiului duce la afectarea functionala uneori destul de dureroasa. Ca o consecinta a unui accident sau in cursul vietii ca urmare a stresului fiziologic, apar semne de uzura mai mult sau mai putin severe ale articulatiilor genunchiului, care afecteaza semnificativ calitatea vietii pacientului. Și aici sunt acum posibile numeroase metode de ameliorare sau eliminare a suferintei pacientului.
In plus fata de examenul clinic, sunt disponibile examenul cu raze X, sonografia si tomografia prin rezonanta magnetica. Dupa confirmarea diagnosticului, se determina terapia, care se desfasoara conservator sau chirurgical ca pentru toate celelalte articulatii.
Tratamentele conservatoare constau in: terapia medicamentoasa, terapia cu produse biologice (plasma autologa conditionata – centrifugata, acid hialuronic) utilizarea fizioterapiei si prescrierea bandajelor pentru ameliorarea si sustinerea externa. Tratamentul modern al bolilor articulatiilor genunchiului se desfasoara din ce in ce mai mult folosind metode chirurgicale minim invazive si ofer si optiunea de artroscopii ambulatorii. In artroscopia articulatiei genunchiului, examinarea interna a articulatiei se efectueaza dupa ce a fost introdusa o camera si articulatia este umpluta cu o solutie minerala apoasa. Structurile interne ale genunchiului sunt examinate in detaliu cu un instrument tactil introdus suplimentar. Daca exista vatamari ale pieselor articulare, acestea vor fi tratate in aceeasi sesiune.
Doar leziunile ligamentului capsular mai severe necesita uneori interventii chirurgicale multiple pana cand tulburarea este complet eliminata. Tratamentul deschis al leziunilor interne ale genunchiului nu mai este de obicei necesara astazi. Datorita optiunilor chirurgicale usoare, faza de mobilizare postoperatorie este semnificativ mai scurta decat in urma cu cativa ani, iar unul dintre obiectivele mele este de a recastiga mobilitatea pacientului cat mai curand posibil. Artroscopia are, de asemenea, un rol initial in tratamentul artrozei genunchiului („gonartroza”). Aceasta consta in confirmarea diagnosticului si evaluarea gradului de deteriorare. In plus, cartilajul articular ramas este revitalizat in timpul artroscopiei, astfel incat mobilitatea fara frecare este posibila. Simptomele pacientului pot fi reduse prin clatirea partilor degradate ale osului sau cartilajului. Chiar si cu uzura severa, timpul pentru orice inlocuire a articulatiilor care poate fi necesara poate fi amanat pana mai tarziu.
Artroscopia nu poate vindeca osteoartrita. Masuri suplimentare, cum ar fi inlocuirea lichidului sinovial cu solutie de nutritie naturala si / sau biostimulare prin tratamentul campului magnetic si / sau fizioterapie / , pot reduce problemele cronice ale articulatiilor genunchiului.
Chirurgia ligamentului incrucisat anterior
Ruptura ligamentului incrucisat anterior este una dintre cele mai frecvente leziuni ale genunchiului la sportivii profesionisti si amatori. In trecut, ligamentul incrucisat anterior a fost reconstruit foarte laborios cu mult efort. Au fost momente cand banda a fost inlocuita cu banda de plastic.
In ultimii ani a existat practic o revolutie in chirurgia ligamentului incrucisat anterior. Exista doua tendoane cele mai comune care sunt utilizate pentru reconstituirea ligamentului incrucisat anterior si anume: o portiune a tendonului rotulei, un tendon dupa fata interna a genunchiului si tendonul qvadricipital. In ultimii ani s-au dezvoltat tehnici chirurgicale, cel mai frecvent cu tendoanele muschilor semitendinos si gracilis din partea interna a articulatiei genunchiului. Dupa indepartarea unuia dintre tendoane (semitendinos sau gracilis sau ambele) si dupa pregatirea transplantului, inserarea intraarticulara a transplantului, se pregatesc 2 asa-numite canale de foraj, si anume in zona capului tibial si in zona condilului femural. Intregul procedeu se desfasoara sub controlul camerei video. Apoi, tendonul este tras prin ambele canale de foraj cu ajutorul unui fir, astfel incat un transplant de ligament incrucisat anterior sa fie creat intraarticular, de aproximativ 3 cm. Grefa poate fi ancorata cu suruburi absorbabile sau folosind stifturi absorbabile.
Aceasta procedura minim invaziva permite reabilitarea rapida conform schemei existente. Latura cosmetica ar trebui, de asemenea, privita pozitiv, deoarece doar 2 incizii mici de abordare si o cicatrice mica sunt create la locul indepartarii tendonului.