UMARUL

Clavicula, omoplatul, bratul superior si peretele toracic formeaza o unitate functionala. Aceste elemente individuale sunt conectate intre ele prin intermediul ligamentelor si articulatiilor. Aici gasim articulatia umarului (intre inaltimea umarului si clavicula), articulatia propriu-zisa a umarului si articulatia claviculei interioare (intre clavicula si stern).

Extremitatea superioara este suspendata liber in articulatia umarului. Drept urmare, are o mobilitate extrem de buna la aproape toate nivelurile. Centura de umar in sine este conectata la piept prin mansete musculare. Afectiuni sau leziuni in orice punct al centurii umarului pot duce la o intrerupere a armoniei functionale.

Tratamentul centurii umarului cu toate masurile sale vizeaza in primul rand restabilirea functiei neperturbate si mai putin restaurarea anatomica ideala. Cele mai importante afectiuni ale centurii umarului sunt inflamatia, leziunile articulare, modificarile sau leziunile mansetei rotatorilor, fracturile osoase sau luxatiile articulatiilor si nu in ultimul rand, osteoartrita si modificarile degenerative. Diagnosticul este confirmat prin interogare precisa, examen clinic tintit, examinari cu ultrasunete si raze X si in cazuri speciale, prin imagistica prin rezonanta magnetica sau tomografie computerizata speciala.

Terapia conservatoare variaza de la tratament medicamentos si fizic la terapie injectabila directionata pana la zonele afectate. Tratamentul chirurgical este esential pentru unele afectiuni ale umarului. Aceasta consta fie in artroscopia articulatiei umarului, fie in tratamentul chirurgical deschis. In chirurgia cu umar deschis, partile articulare deteriorate sunt restaurate in asa fel incat o functie in mare parte nedureroasa, daca nu rareori redusa, este posibila din nou. De ceva timp, aproape intreaga patologie in chirurgia umarului, de la leziuni la modificari degenerative, a fost tratata cu asistenta endoscopica.

Decompresie asistata endoscopic
Aceasta procedura chirurgicala este utilizata in asa-numita lovire in zona umerilor. Impingement inseamna o ingustare a spatiului subacromial (distanta dintre acoperisul umarului, acromion si capul humeral). In acest caz, manseta rotatorului este alcatuita din 3 tendoane: tendonul supraspinatus, tendonul infraspinatus si rotatorul minor.

Manseta rotatorului, pe de o parte, inchide articulatia umarului cranial si pe de alta parte, are functia de a putea ridica bratul lateral. Sub controlul camerei video, spatiul subacromial este umplut cu lichid. Dupa indepartarea bursei, o parte a ligamentului coracoacromial este dezlipita. Mai mult, osul din zona anterioara si laterala a acromionului este indepartat cu o bavura (acromionizer). Demontarea se efectueaza la un unghi de 30° deschis fata. Aceasta creste distanta dintre acoperisul umarului si capul humerusului si manseta rotatorului. Frecarea mecanica intre tendon si acoperisul umarului este astfel eliminata. De asemenea, previne ruperea mansetei rotatorului.

Pentru pacient, operatia inseamna 3 punctii ale pielii de aproximativ 3 mm in dimensiune. Postoperator, nu exista imobilizare, ci o restaurare activa a mobilitatii si fortei prin fizioterapie si atele de miscare motorizate.

Ruptura mansetei rotatorilor
Dupa cum s-a mentionat mai sus, manseta rotatorului este formata din 3 tendoane. O ruptura a mansetei rotatorului poate aparea dupa traume sau dupa modificari degenerative, cum ar fi sindromul de afectare. Pana acum cativa ani, manseta rotatorului a fost reconstruita si refixata folosind o procedura deschisa. Aceasta procedura chirurgicala este traumatizanta pentru muschii centurii umarului si pentru intregul tesut. Dupa introducerea procedurii asistate endoscopic, timpul operatiei si reabilitarea au fost reduse semnificativ, astfel incat pacientii afectati sa poata reveni rapid la viata lor privata si profesionala.

Scurta descriere a procedurii: Sub anestezie prin intubatie, se fac incizii tipice de abordare pentru accesul la instrumente si optica. Dupa efectuarea decompresiei in spatiul subacromial, ruptura mansetei rotatorilor este localizata si marcata. Asa-numita insertie este plasata in zona osului (indepartarea osului dur pana cand osul moale sangereaza). Manseta rotatorului este ancorata intr-o procedura foarte speciala cu pensa speciala, asa-numita pensa scorpion. Firele nu sunt absorbabile. Mai mult, firele sunt fixate transos cu ajutorul unui instrument special, asa-numita blocare prin impingere, cu ajutorul unor dibluri absorbabile.

Instabilitatea acuta si cronica a articulatiei umarului
Instabilitatea articulatiei umarului inseamna o slabire a articulatiei din cauza luxatiei umarului (luxatia articulatiei), a laxitatii congenitale a tesutului (capsula umarului, tendonul). Restabilirea stabilitatii in zona articulatiei umarului este inca o problema relativ mare in domeniul chirurgiei ortopedice a traumatismelor. Procedura deschisa este mai sigura, dar cu traume extinse asupra tesutului inconjurator in zona umerilor.

Dupa introducerea procedurii asistate endoscopic, timpii de functionare si precizia operatiei au crescut semnificativ. Reabilitarea a fost, de asemenea, imbunatatita si scurtata semnificativ. Cea mai frecventa luxatie a umarului este inainte si spre interior, asa-numita luxatie a umarului ventro-medial. Telescopul este introdus in articulatia glenohumerala din spate. Articulatia este apoi umpluta cu fluid steril. In functie de leziunea din limbus articularis, sunt plasate 2 portaluri din fata, precum si noua canula de lucru utila, asa-numita canula push-port.

In primul rand, oasele din zona frontala a articulatiei sunt improspatate cu o freza speciala pana cand sangereaza. Firele sunt trase prin labrum cu un instrument special. Labrul este ancorat cu cel putin 3 fire neresorbabile. Mai mult, gaurile de foraj din zona frontala a articulatiei sunt pregatite si apoi fixate transos cu instrumentul de blocare prin impingere.
Reabilitarea postoperatorie este initiata intr-un stadiu incipient prin fizioterapie si exercitii fizice.

Alte servicii: